Opiskelijajärjestöt SLL, FSS ja OSKU: Osaamistasoa ei nosteta mekaanisella oppivelvollisuusiän nostamisella

Toisen asteen opiskelijajärjestöt Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL), Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) ja Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU tyrmäävät esityksen oppivelvollisuusiän nostamisesta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ esitti tänään oppivelvollisuusiän nostamista 19 vuoteen. Oppivelvollisuuskeskustelua käytiin myös 28.2. eduskunnan välikysymyskäsittelyssä.

“Mekaaninen ratkaisu on kunnianhimoton, eikä tartu todellisiin ongelmiin. Vuonna 2016 vain noin 50 perusasteen päättänyttä jätti hakematta yhteishaussa toiselle asteella, joten tarvetta pakottaa nuoria koulutuksen pariin ei ole. Ongelmana on toisen asteen keskeyttäminen, joka taas johtuu monista syistä”, SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro kommentoi.

Yksi ongelma on heikko kouluviihtyvyys perusopetuksessa. Vuoden 2015 PISA-tutkimuksessa selvitettiin ensimmäisen kerran hyvinvointiin ja motivaatioon liittyviä teemoja. Suomessa 15 % oppilaista kokee itsensä ulkopuoliseksi kouluyhteisössään. Tämä ei anna hyvää pohjaa siirtyä toiselle asteelle ja kiinnittyä opintoihin siellä. Lisäksi Suomessa oppilaiden suoritusmotivaatio on vertailumaiden alhaisin.

“Koulutustason lisäksi pitäisi puhua myös osaamistasosta. Huolenamme on, että mekaanisella pakottamisella heikennetään opiskelumotivaatiota. Heikko motivaatio taas johtaa heikompiin oppimistuloksiin. Ylioppilaslakin tai ammattipätevyyden pitää kertoa hankituista tiedoista ja taidoista, ei pelkästään läsnäolovelvoitteen täyttämisestä“, FSS:n puheenjohtaja Bicca Olin tähdentää.

SLL, FSS ja OSKU pitävät tärkeänä, että kaikilla on mahdollisuus suorittaa toisen asteen tutkinto. Oppivelvollisuusiän nostamisen sijaan järjestöt kannattavat kuitenkin muita toisen asteen suorittamisen mahdollistavia toimia, ja ovat esimerkiksi mukana maksutonta toista astetta tavoittelevassa kansalaisaloitekampanjassa. Järjestöt myös peräänkuuluttavat aidosti vaikuttavia toimia keskeyttämiskehitykseen puuttumiseksi.

“Maksuton toinen aste olisi vahva viesti sille, että toisen asteen koulutus kuuluu kaikille. Muuten tärkeimmät toimenpiteet tehdään paikallisesti esimerkiksi tukipalveluita, opiskeluhuoltoa ja opetusta kehittämällä. Me emme halua nuorille ja heidän vanhemmilleen sakkoja oppivelvollisuuden laiminlyönnistä. Tärkeämpää on vahvistaa kouluviihtyvyyttä ja opiskelumotivaatiota niin, että kouluun mennään mielellään oppimaan. Sellainen halu kehittää itseään kantaa läpi elämän”, OSKUn puheenjohtaja Emmi Pentikäinen toteaa.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU, emmi.pentikainen@osku.info, 044 977 6356

Puheenjohtaja Alvar Euro, Suomen Lukiolaisten Liitto, alvar.euro@lukio.fi, 050 918 6674

Puheenjohtaja Bicca Olin, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, bicca.olin@skolungdom.fi, 040 352 5232

Koossa 50 000 allekirjoitusta – Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen puolesta on saavuttanut 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. 50 000 allekirjoituksen raja ylittyi 11.3.2018.

Kansalaisaloitteen käynnistivät Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL), Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry sekä Suomen Vanhempainliitto.

“Kaikilla nuorilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella. Kansalaisaloitteen ansiosta toisen asteen opintojen kustannukset ovat nousseet valtakunnalliseen keskusteluun nyt aiempaa painokkaammin. Hienoa, että aloitteen kautta saamme asian eduskunnan käsittelyyn”, iloitsee Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

“Toisen asteen koulutuksen kustannukset koskettavat erityisesti tulevia opiskelijoita, mutta heillä ei ole mahdollisuutta allekirjoittaa aloitetta. Jokainen nimi on lasten ja nuorten tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien puolesta. Mahtavaa, että aikuiset ovat ottaneet vastuuta tästä”, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi sekä Suomen Vanhempainliitto toteavat.

Maaliskuun aikana kansalaisaloite on kerännyt jo yli 23 000 allekirjoitusta.

“Kiitos jokaiselle aloitteen allekirjoittajalle, allekirjoitusten kerääjille ja aloitteelle tukensa osoittaneille tahoille! Ilman laajaa tukea näin huima loppukiri ei olisi ollut mahdollinen,” vireillepanijajärjestöt kiittävät.

“Poliitikot eri puolueista ovat esittäneet huolensa toisen asteen kustannuksista. Odotamme nyt eduskunnalta kansalaisaloitteen perusteellista käsittelyä, jotta yhdenvertaiset koulutusmahdollisuudet saadaan aidosti turvattua,” toisen asteen opiskelijajärjestöt FSS, OSKU, SAKKI ja SLL summaavat.

Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloitteeseen kerätään allekirjoituksia 18.3.2018 asti. Tämän jälkeen kannatusilmoitukset toimitetaan Väestörekisterikeskukselle, joka tarkastaa niiden oikeellisuuden ja vahvistaa hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määrän.

Lisätietoja:

Emmi Pentikäinen, puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry, puh. 044 977 6356, emmi.pentikainen@osku.info

”Hyvää” läppää, kahvia yksisarvismukista ja talkkarityötä amisten puolesta – OSKUn toimiston esittely!

 

Onnellisten amisten toimiston arkea pyörittää joukko mahtavia tyyppejä. Helmikuun blogipostaus raottaa verhoa OSKUn kulisseihin – millaisia tyyppejä meillä on töissä?

Selvittääksemme asiaa toimisto vastasi muutamaan mahdollisimman hämmentävä kysymys:

Kuka olet ja mitä teet OSKUssa?
Miten juot kahvisi?
Mikä on erikoinen puolesi, joka näkyy toimiston arjessa?

Aloitetaan Juusosta

”Kiperimmissäkin hetkissä löydän nohevan sutkautuksen”

Juuso, OSKUn pääsihteeri
Juuso, OSKUn pääsihteeri

Moikka! Olen Juuso Luomala ja toimin OSKUn pääsihteerinä. Me ollaan puheenjohtajamme Emmin kanssa viime kädessä vastuussa siitä, että oikeita asioita tapahtuu oikeaan aikaan ja että OSKU ajaa kokonaisuutena parhaalla tavalla amisten etua.

Tyypillisenä työpäivänä teen töitä edunvalvonnan parissa, eli istun erilaisissa ministeriöiden työryhmissä, valmistelen OSKUn lausuntoja sekä tapaan yhdessä puheenjohtajiston kanssa päättäjiä, jotta amisten ääni kuuluu myös aidosti päättäjille. Edunvalvonnan lisäksi työtä on myös yksittäisten amisten tai opiskelijakuntien edunvalvonnallisissa pulmissa ja kysymyksissä auttaminen.

Toimiston kahvilalla on oma nimensä
Toimiston kahvilalla on oma nimensä

Kahvin juon tummapaahtoisena runsaalla määrällä maitoa, toimiston kahvivalikoimasta lemppari on café au lait.

Oudoksi ei ehkä voi sanoa, mutta olen taitava sarkasmin ystävä, joten toimiston kiperimmissäkin hetkissä löydän (toimituksen huomio: ainakin omasta mielestään) nohevan – tilanteeseen sopivan tai sopimattoman – sutkautuksen.

”Piristän kahvihetkiä juomalla kahvini yksisarvismukista”

Essi, opiskelijatoiminnan koordinaattori
Essi, opiskelijatoiminnan koordinaattori

Heippa! Olen Essi Miettinen ja toimin OSKUn opiskelijatoiminnan koordinaattorina. Työnkuvaan kuuluu jos jonkinlaista mielenkiintoista puuhaa. Tämä sisältää mm. OSKUn aktiivien eli OsGurujen tukemisen toiminnassa, opiskelijakuntien hallitusten kouluttamisen ympäri Suomea sekä OSKUn tapahtumien suunnittelemisen ja toteuttamisen.

Vietän paljon aikaa toimistolla ja siksi työpaikalla viihtyminen onkin minulle tärkeää. Toimistolle tuomani erikoinen lisä liittyy vahvasti kahvitteluhetkiin ja vastaan siksi kahteen kysymykseen kerralla. Omia kahvitaukoja nimittäin piristän juomalla kahvini yksisarvismukista, muiden kahvihetkiä piristän taikomalla tarjolle herkkuja kekseistä pulliin ja kakkuihin. Yleinen Muumimammailu eli hössöttäminen toimistolla kuuluu myös tapoihini.

Yksisarvinen tulee esiin, kun kupissa on kuumaa nestettä
Yksisarvinen tulee esiin, kun kupissa on kuumaa nestettä

”Kutsun itseäni toimiston talkkariksi ja juoksevien asioiden sorttaajaksi”

Elina, OSKUn toimistosihteeri
Elina, OSKUn toimistosihteeri

Moi! Mä olen Elina Hannila ja toimin OSKUssa toimistosihteerinä. Hoidan jäsenasioita sisältäen kortti- ja tarratilaukset, vastailen jäsenien kiperiin kysymyksiin sähköpostitse ja puhelimitse sekä facebookin chatissa. Kutsun itseäni toimiston talkkariksi ja juoksevien asioiden sorttaajaksi.

Juon kahvin joka päivä erilaisena – mustana, maidolla, espressona, lattena.. you name it. Vaihtelu virkistää ja piristää mieltä.

Erikoisosaamistani on erityisesti järjestelmällisyys ja pikkutarkkuus: olen se tyyppi, joka seuraa sotkuisia työkavereita perässä ja käskee siistimään sekaista työpöytää. En voi ymmärtää kuka pystyy työskentelemään, jos työympäristö ei ole siisti.

”Jos joku juo kahvin maidolla, minä juon kahvini lisäkahvilla”

Eelis, OSKUn viestinnän suunnittelija
Eelis, OSKUn viestinnän suunnittelija

Moro! Mä olen Eelis Loikkanen. Mä olen viestinnänsuunnittelija eli viestintätyyppi. Kaikki viestintä ei ole mun kädenjälkeä, mutta jossain kohtaa kaikki viestintään liittyvä liittokokousmateriaaleista somepostauksiin käy mun pöydällä kääntymässä, jotta homma näyttää johdonmukaiselta ja fiksulta.

Mä juon kahvini mustana. Pikimustana. Jos joku juo kahvin maidolla, minä juon kahvini lisäkahvilla.

Omaa erikoisalaani on hytkyä napit korvissa työpisteellä. Kun teen luovaa hommaa, mielelläni laitan musiikkia soimaan, josta seuraa väkisinkin edestakaista heilumista, jalannaputtelua ja välillä huvittavan kuuloista hyräilyä.

Siinä toimiston työntekijät, seuraavalla kerralla puheenjohtajisto!

Toimiston vakiokalustukseen kuuluu vielä puheenjohtajamme Emmi Pentikäinen ja varapuheenjohtajamme Onni Koponen, mutta he toimivat amisten valitsemina edustajina, muu toimiston väki työskentelee heitä, ja kaikkia liittomme amiksia, varten. Emmistä ja Onnista pääset lukemaan myöhemmin lisää.

Älä missaa tulevia blogeja, tapahtumia ja sun etuihin liittyviä asioita, vaan seuraa meitä sosiaalisen median kanavissa

Instagram
Twitter
Facebook

Aiemmat blogit

OSKU - onnellisten amisten puolesta

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishanke 2017-2019: Ammattikorkeakoulujen todistusvalintojen ja yhteisen digitaalisen valintakokeen kehittäminen etenee

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteena on toteuttaa opiskelijavalinnat entistä hakijaystävällisemmin ja kustannustehokkaammin sekä enemmän digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen. Uudistusta tehdään laaja-alaisessa yhteistyössä ammattikorkeakoulujen asiantuntijoiden ja keskeisten sidosryhmien kanssa. Hankkeen ohjausryhmässä on Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:stä mukana pääsihteerimme Juuso Luomala. Kehittämistyössä huomioidaan elokuussa 2017 julkaistut korkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämisen toimenpiteet.

Ammattikorkeakoulut aikovat lähivuosina lisätä todistusvalintoja. Kevään 2020 yhteishaussa on tarkoitus ottaa käyttöön uudet, yhteiset pisteytysmallit ylioppilastutkintotodistuksen ja ammatillisen tutkintotodistuksen perusteella tehtäviin todistusvalintoihin. Malleja on valmisteltu ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishankkeessa. Kehittämistyön eri vaiheissa on kuultu laajasti koulutusalakohtaisia verkostoja ja keskeisiä sidosryhmiä.

Mallin valmistumisesta sekä lukioiden ja ammattillisten oppilaitosten todistusvalintojen käyttöönotosta ja siinä käytettävistä valintaperusteista tiedotetaan viimeistään elokuussa 2018.

Digitaalisen, valtakunnallisen valintakokeen kehittämistä

Hankkeessa kehitetään myös digitaalisesti toteutettavaa valtakunnallista valintakoetta huomioiden eri koulutusalat. Uuden valintakokeen tarkoituksena on toteuttaa opiskelijavalinnat nykyistä tasavertaisemmin ja kustannustehokkaammin. Valintakokeen kehittämistyössä on kartoitettu ammattikorkeakoulujen valintakoekäytäntöjä ja aiempaa tutkimustietoa. Keväällä 2018 järjestetään tutkintokohtaiset asiantuntijapaneelit valintakokeen sisältöalueiden määrittämiseksi ja jatketaan myös digitaalisen kokeen teknisen toteutuksen suunnittelua.

Uuden valintakokeen rakenne ja sisältö käsitellään hankkeen ohjausryhmän kokouksessa toukokuussa 2018. Lisäksi kevään 2018 aikana jatketaan digitaalisen kokeen teknisen toteutuksen suunnittelua. Uusi digitaalinen valintakoe on tarkoitus ottaa käyttöön laaja-alaisesti eri koulutusaloilla kevään 2019 yhteishaussa.

Lisätietoa

Lisätietoja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishankkeesta löytyy osoitteesta www.amk-opiskelijavalinnat.fi

Mikäli sinulla ilmenee kysyttävää AMK-valintakokeiden kehittämishankkeeseen liittyen, voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen amk-opiskelijavalinnat(at)metropolia.fi.

Jos sinua kiinnostaa kuinka OSKU on mukana hankkeessa, kysy lisää pääsihteeriltämme Juuso Luomalalta osoitteesta juuso.luomala(at)osku.info

Uudistuva ammatillinen koulutus keräsi 600 opon jättiyleisön

Osa pääkaupunkiseudun osallistujista.
Webinaari keräsi reaaliajassa yhteensä yli 600 opoa pääkaupunkiseudulta ja 24 eri paikkakunnalta.

Yli 600 opinto-ohjaajaa osallistui perjantaina 9. helmikuuta ammatillisissa oppilaitoksissa 24 paikkakunnalla järjestettyihin aamiaistilaisuuksiin. Alueellisista tilaisuuksista osallistuttiin ”Ammatillinen koulutus uudistuu – mikä muuttuu opiskelijalle?” -webinaariin, jonka Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry järjestivät Helsingissä. Webinaarin päätyttyä keskustelua aamun teemoista jatkettiin aluetilaisuuksissa. Opinto-ohjaajat ovat tärkeä tiedonlähde opiskeluvalintoja pohtiville nuorille.

– Halusimme ennen kevään toisen asteen yhteishaun käynnistymistä kertoa opinto-ohjaajille niistä monista mahdollisuuksia, joita ammatillisen koulutuksen uudistus avaa opiskelijoille, kertoo asiantuntija Satu Ågren AMKEsta.

Puheenvuoro uudistuksista.
Tilaisuudessa käytiin keskustelua uudistusten vaikutuksista.

– Suuri osallistujamäärä kertoo siitä, että tälle tiedolle on nyt selkeä tarve, jatkaa Ågren.

Nuorilla opiskelupaikan valintaa ohjaavat monesti mielikuvat ja käsitykset ammatillisista ja lukio-opinnoista. ”Ammatilliseen koulutukseen mennään vain silloin, kun keskiarvo ei riitä lukioon” on tyypillinen ammatilliseen koulutukseen liittyvä myytti.

– Tämä ennakkoluulo on jo niin kulunut, että lähes naurattaa! Amis on aidosti laadukas ja lähellä työelämää oleva vaihtoehto. Uudistuksen myötä jokaiselle opiskelijalle rakennetaan entistä yksilöllisempi opintopolku, jossa otetaan huomioon heidän erilaiset tarpeet.” sanovat puheenjohtajat Jasmina Khabbal SAKKIsta ja Emmi Pentikäinen OSKUsta.

Vanhempien rooli ja merkitys nuoren tulevaisuuden valinnoissa on TATin Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan kasvanut viime vuosina.

– Tästä syystä on erittäin tärkeää, että myös vanhemmat huomioidaan ammatillisen koulutuksen uudistusta koskevassa viestinnässä. Myyttejä ja tabuja tuntuu olevan purettavana, tähdentää johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen TATista.

Väylät auki -kampanjan esittely.
Tilaisuudessa nähtiin Väylät auki -kampanjan videoiden ensi-ilta, jossa mm. Arman Alizad kertoi omasta polustaan.

Tilaisuudessa lanseerattiin Väylät auki -kampanja, jonka tavoitteena on pitkäjänteisesti kehittää ammatillisen koulutuksen vetovoimaa. Taustalla ovat AMKE ja 51 ammatillisen koulutuksen järjestäjää.

Kampanjalla on omat verkkosivut ja se näkyy sosiaalisen median eri kanavilla keulahahmoinaan Arman Alizad, Pipsa Hurmerinta ja nuorten suosikki-tubettat Sofia BlomqvistLefa25 ja Jennysvoices.

– Keskeisenä viestinä on, että ammattiin opiskelu ei lukitse loppuelämäksi tietylle alalle, vaan avaa mahdollisuuksien kirjon. Unelma-ammattiin voi päätyä montaa eri reittiä, kertoo AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

REKRY: OSKU ry hakee projektikoordinaattoria AMIS 2018 -tutkimusprojektiin

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry hakee määräaikaista ja osa-aikaista projektikoordinaattoria AMIS 2018 -tutkimuksen toteuttamiseen.

Vuonna 2001 perustettu Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry on valtakunnallinen toisen asteen ammatillisten opiskelijoiden edunvalvonta-, palvelu- ja harrastejärjestö. Amisten perustama ja omistama liitto on puolue- ja ammattiyhdistyspoliittisesti sitoutumaton. OSKUn kaikessa toiminnassa ovat keskiössä amikset itse.

AMIS-tutkimus tuottaa laaja-alaista tietoa ammatillisten opiskelijoiden opinnoista ja elämästä. Tarkasteltavia teemoja ovat muun muassa koulutusalan valinta, opiskelukokemukset, työelämä, tulevaisuuden näkymät ja hyvinvointi. AMIS-tutkimus on toteutettu aiemmin vuosina 2009, 2011, 2013 ja 2016. Nyt toteutettava tutkimus on järjestyksessään viides tuoden ajankohtaista ja kattavaa seurantatietoa amisten arjesta. Tutkimus toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Projektikoordinaattorin työn kesto on noin seitsemän kuukautta ja työsuhde on osa-aikainen. Työ sopii hyvin esimerkiksi opiskelijalle tai muiden töiden oheen. Työ saattaa edellyttää hetkellisesti kokopäiväistä panosta, mutta työajat ovat soviteltavissa. Toivomme sinun voivan aloittaa maaliskuun aikana mahdollisimman pian.  Toimistomme sijaitsee Helsingissä, mutta etätöitäkin saa tehdä – varsinkin, kun useimmat projektikoordinaattorin työtehtävät eivät ole paikkaan sidottuja.

Projektikoordinaattori vastaa tutkimuksen toteuttamisesta yhdessä yhteistyöyrityksen kanssa, projektin kokonaishallinnasta, tutkimuksen markkinoinnin ja viestinnän suunnittelusta yhdessä viestinnän suunnittelijamme kanssa sekä tulosten analysoinnista ja tutkimusraportin koostamisesta ja kirjoittamisesta.

Toivomme, että sinulla on:

  • kokemusta projektinhallinnasta
  • kykyä ottaa nopeasti haltuun isoja tietomääriä ja erottaa olennainen
  • sujuva kynä ja taito esiintyä yleisön edessä
  • kyky ilmaista tutkimustietoa kansantajuisesti
  • reipasta ja työtä pelkäämätöntä asennetta sekä ajanhallintataitoja
  • kokemusta itsenäisestä työskentelystä.

Kokemus (opiskelija)järjestötyöstä ja ymmärrys amismaailmasta katsotaan eduksi. Arvostamme kokemusta erilaisten tekstien tuottamisesta ja oppilaitosympäristöistä. Olennaista projektikoordinaattorille ovat myös monipuoliset viestintätaidot, joustavuus ja oma-aloitteisuus.

Toimita vapaamuotoinen hakemuksesi ja ansioluettelosi sekä valitsemasi kirjoitusnäyte (mieluiten julkaistu teksti) viimeistään keskiviikkona 28.2.2018 klo 23.59 osoitteeseen juuso.luomala(at)osku.info. Laita viestin otsikoksi ”Hakemus projektikoordinaattoriksi” ja liitä liitteet viestiin pdf-muodossa.

Haastattelemme sopivimmat ehdokkaat lähtökohtaisesti maanantaina 5.3. ja tiistaina 6.3. Helsingissä. Haastatteluun valittuja pyydämme valmistelemaan ennakkotehtävän.

Lisätietoja tehtävästä antaa pääsihteeri Juuso Luomala puhelimitse 044 977 4014.

Järjestöt vaativat toimia kohti aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta

Yli kolmasosalla lukiolaisnuorista tai heidän perheistään on taloudellisia vaikeuksia opintojen kustannuksista selviämisessä. Myös toisen asteen ammatillisia opintoja suorittavien keskuudessa taloudelliset ongelmat ovat yleisiä. Tiedot selviävät maanantaina 22.1. julkaistusta Opetushallituksen tuottamasta selvityksestä toisen asteen kustannuksista.

Maksutonta toista astetta vaativan kansalaisaloitteen vireillepanijajärjestöt kiittävät ministeri Grahn-Laasosta tarttumisesta tärkeään aiheeseen, mutta toivovat kattavampaa tarkastelua ja konkreettisia toimia yhdenvertaisten opiskelumahdollisuuksien edistämiseksi.

Huoli kustannuksista yhteinen – nyt tarvitaan toimia

Järjestöt jakavat ministeri Grahn-Laasosen huolen niistä nuorista, joille kustannukset voivat muodostua esteeksi lukion tai ammatillisen toisen asteen koulutuksen suorittamiselle. Selvityksen pohjalta ei kuitenkaan voida todeta, että juuri vähävaraisiin nuoriin kohdistetut toimet olisivat vaikuttavimpia tai kustannustehokkaimpia. Jatkoselvityksissä onkin syytä tarkastella mahdollisuutta siirtyä aidosti maksuttomaan toisen asteen koulutukseen, joka turvaisi nuorten koulutusmahdollisuudet, vähentäisi tukibyrokratian tarvetta ja olisi inklusiivisempi kuin tukijärjestelmiin perustuva malli.

“Yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien turvaamiseksi tarvitaan ripeästi toimia. Aidosti maksuton koulutuspolku aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle mahdollistaa Suomen osaamispotentiaalin hyödyntämisen täysimääräisesti sekä lisää tasa-arvoa perheiden välillä. Tämä kortti pitää katsoa huolella”, vaativat järjestöt.

Selvityksen tiedot puutteellisia

Järjestöt ovat pettyneitä siihen, että selvitys ei tuo kaivattua lisätietoa koulutuksen kustannuksista tai siitä, kuinka monen nuoren koulutuspolkuun kustannukset todellisuudessa vaikuttavat. Esimerkiksi tilastotietoja siitä, kuinka moni nuori joutuu turvautumaan toimeentulotuen lisäosaan kattaakseen oppimateriaalikulujaan ei ole saatavissa. Selvitys ei myöskään tarjoa vastauksia siihen, kuinka monen nuoren kohdalla yhteiskunnan tukimuodot ovat riittämättömiä.

Alueellinen eriarvoistuminen jää selvityksen tekijöiltä huomiotta. Erityisesti ammatillisen koulutuksen puolella ala- ja oppilaitoskohtaiset erot ovat merkittäviä, mutta näitä ei tuoda selvityksessä kattavasti esiin.

Suomalaiset tukevat maksutonta koulutusta

Uutissuomalaisen tuoreen gallupin mukaan jopa 65% suomalaisista kannattaa aidosti maksutonta toista astetta. Marraskuussa myös kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tai varapuheenjohtajat ilmaisivat kannattavansa toisen asteen maksuttomuutta. Tukea toimille siis on – nyt on aika edetä.

Järjestöt keräävät parhaillaan allekirjoituksia maksutonta toisen asteen koulutusta vaativaan kansalaisaloitteeseen. Kansalaisaloite on allekirjoitettavana 18.3.2018 asti osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607 .

Lisätietoja:

Hanna Markkula-Kivisilta, pääsihteeri, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 462 1148, hanna.markkula-kivisilta@pelastakaalapset.fi

Alvar Euro, puheenjohtaja, Suomen Lukiolaisten Liitto, puh. 050 918 6674, alvar.euro@lukio.fi

Emmi Pentikäinen, puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry, puh. 044 977 6356, emmi.pentikainen@osku.info

Bicca Olin, ordförande, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, puh. 040 352 5232, bicca.olin@skolungdom.fi

Jasmina Khabbal, puheenjohtaja, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto — SAKKI ry, puh.044 753 0581, jasmina.khabbal@sakkiry.fi

Elisa Gebhard, puheenjohtaja, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, puh. 050 575 1723, elisa.gebhard@alli.fi

Heikki Luoto, toiminnanjohtaja, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry, 050 573 5380, heikki@yeesi.fi Ulla Siimes, toiminnanjohtaja, Suomen Vanhempainliitto, 040 553 0981, ulla.siimes@vanhempainliitto.fi