BLOGI: Koulukiusatusta valtakunnallinen vaikuttaja

Haluan kirjoituksella tuoda toivoa kaikille niille, joita kiusataan tai on jossakin elämänsä kohdassa kiusattu.

Minua kiusattiin ala-asteella tosi paljon. Olin kuulemma erilainen. Olen kerrannut 2. luokan. Niistä ajoista asti mua kiusattiin, joka paheni vuosi vuodelta. Siirryin neljännellä luokalla pienestä koulusta (noin 40 oppilasta) isompaan kouluun (500 oppilaan koulu), jossa on yhtäkkiä satoja oppilaita. Luulin, että tämä auttaisi siinä, että kiusaaminen loppuisi.

Kiusaaminen kuitenkin jatkui. Opettajat sekä muu henkilökunta siihen yritti puuttua, mutta tuloksetta. Olin itse luovuttamassa moneen kertaan, mutta jostain sain aina voimaa jatkaa. Henkilökunta jaksoi tukea siihen asti, kunnes siirtyisin yläasteelle.

Kuudennella luokalla kuulin Anna Tapion koulusta, joka on sisäoppilaitos. Anna Tapion koulu, joka sijaitsee Aitoon kylässä Pälkäneellä. Kouluun haettiin. Muistan sen päivän kuin eilisen, kun sain tulokset kirjeenä kotiin. Käteni tärisivät ja minua pelotti. Minua jännitti suuresti avata kirjettä. Uskalsin avata kirjeen samalla, kun juttelin serkun kanssa puhelimessa. Tämä kirje johti siihen, että pääsin pois kiusaamisesta.

Olin päässyt kouluun. Oli lähellä ne ilon kyyneleet. Pääsen pois kiusaamisesta, saan itsenäistyä sekä saada eväitä tulevaisuuteen.

Anna Tapion koulun ansioista pääsin pikku hiljalleen jaloilleni. Pääsin toteuttamaan unelmiani. Ryhdyin KiVa-kaveriksi sekä tukioppilaaksi. Halusin auttaa, joka johti myös siihen, että hain Tampereelle sosiaali- ja terveysalalle. Oli päivän selvää, etten halunnut palata Valkeakoskelle. Itse olen kasvanut sisäoppilaitoksessa yläasteeni. Koulun henkilökunta oli mukana arjessamme maanantaista perjantaihin eli he elivät suuren osan viikosta kanssamme. Koko koulu oli perhettä, joista jokainen tuki toisiaan. Me, oppilaat, emme olleet koulun henkilökunnalle koneita, vaan murrosikäisiä nuoria, jotka tarvitsevat ystäviään ja aikuista vierelleen.

Anna Tapion koulun opetuksen lähtökohtana on vielä tänäkin päivänä, perustajan Anna Tapion ajatus: ”Pään, käden ja sydämen sivistyksestä”. Anna Tapion koulun historiassa on liikkunut myös vuosien ajan: ”Itkien tänne tultiin ja itkien täältä lähdetään”. Kun seiskalla tullaan Anna Tapion kouluun itketään koti-ikävästä, mutta kun ysillä lähetään pois niin ei haluta lähteä, koska ystävistä ja henkilökunnasta on tullut tärkeää. Ollaan eletty tiiviisti.

En osannut hymyillä, oikeasti. Sisäoppilaitos (Anna Tapion koulu) antoi minulle sen mitä tarvitsin, suuren tuen. He kuuntelivat ja saivat minut jaloilleni. Pikku hiljaa sain elämäni kuntoon, kun ystävät ja henkilökunta kuuntelivat minua. Aluksi pidin kaiken sisälläni, mutta tajusin, että minuun sattuu. Tämän jälkeen pystyin hymyilemään, uskoa tulevaisuuteeni, uskallan jopa unelmoida.

Opiskelut Tampereella alkoi 2015.

Tredu antoi mahdollisuudet jo heti alkuunsa osallistua opiskelijakuntatoimintaan. Lähdin mukaan välittömästi. Ensimmäisenä vuonna olin opiskelijakunnan varapuheenjohtaja. Liityin samana lukuvuonna sen aikaiseen Tampereen ammattiopiston opiskelijayhdistykseen TaQ ry:n. Yhdistyksen nimi muuttui 12.6.2017, Tampereen seudun ammattiopiston opiskelijayhdistys TreQ ry.

Elokuussa 2016 kuulin surullisen päätöksen Puolustusvoimien kutsunnoissa. Sain C-paperit (terveydentilan perusteella vapautettu rauhan aikana). Tämä oli minulle todella kova paikka, koska olen halunnut mennä armeijaan.

Marraskuussa 2016 päätin lähteä TreQ ry:n edustajana edustamaan yli 8000 opiskelijaa Turkuun Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry liittokokoukseen kahden kaverin kanssa. Harkitsin suuresti lähteä ehdolle OSKU ry liittohallitukseen. Epäröin sitä silloin suuresti. Kuitenkin mua kannustettiin suuresti lähtemään mukaan. Lähdin ehdolle. Minua pelotti, koska se oli unelmani.

Haluan auttaa muita. Haluan auttaa lapsia ja nuoria. Haluan antaa heille tukeni ja apuni.

Tulosten tullessa julki, meinasi tulla ilon suuret kyyneleet. Olin saavuttanut unelmani. Pääsen vaikuttamaan johonkin sellaiseen asiaan, joka on minulle todella tärkeä. Olemme OSKU ry:ssä kuin yksi perhe, jossa jokainen saa jakaa omat kuulumiset, jotka jokainen meistä haluaa kuulla. Siellä tuetaan juuri silloin sitä eniten tarvitaan.

Osku ry:ssä pystymme vaikuttamaan, että opiskelijoiden olisi parempi opiskella itselleen ammatti. Päätöksiimme vaikuttavat eniten se mitä kuulemme kaikilta opiskelijoilta. OSKU ry:ssä hallitus tekee itse päätökset eli opiskelijat päättävät asioista. Ne mitä kuulemme ns. kentällä viemme muun hallituksen kuultavaksi. Jokainen asia ja opiskelija auttaa meitä tekemän päätökset asiaan. Jos opiskelija haluaa parantaa jotain opiskeluissa, me yritämme parhaamme, että se muuttuu. Yksi mikä tulee muuttumaan on arvosteluasteikko, joka on tällä hetkellä 1-3. Se muuttuu takaisin 1-5.

Toimikauteni alussa, tammikuussa 2017, en ollut vielä niin hyvin politiikassa mukana kuin nyt. Nyt tiedän hyvin opiskelijoihin liittyvistä asioista.

Turun reissusta parin päivän jälkeen saavutin toisen ison unelmani. Minut valittiin Tampereen seudun ammattiopiston opiskelijayhdistyksen v. 2017 puheenjohtajaksi. Pääsin edustamaan Tredun johtoryhmiin yli 8000 opiskelijaa.

Itse tällä hetkellä toimin Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n hallituksen varsinaisena jäsenenä, oman toimipisteen opiskelijakunnan puheenjohtajana, Tampereen seudun ammattiopiston opiskelijayhdistyksen TreQ ry puheenjohtajana, valmentajana Valkeakosken uimaseurassa sekä olen Sääksmäen seurakunnassa ohjaajana sekä myös sosiaali- ja terveysalan ammatillisessa neuvottelukunnassa sekä sora-toimikunnassa.

Pääsin aloittamaan sijaisuuksien tekemisen helmikuussa 2017 KVPS Tukena Oy, jossa olen tykännyt työskennellä. Sain koko kesäksi töitä, joka oli aivan mahtavaa. Sain oman paikan KVPS Tukena Oy:llä.

Toimin Valkeakosken uimaseurassa valmentajana. En ole katunut päiväkään sitä, että rupesin valmentajaksi. Viihdyn veden lähellä, se helpottaa mun stressiä. Olen itse harrastanut uintia samassa uimaseurassa.

Sääksmäen seurakunta on myös sellainen paikka, josta on tullut minulle todella tärkeä. En olisi kesäkuussa 2014 uskonut, että mitä seuraavat kolme vuotta voivat tuoda tullessaan. Olen tällä hetkellä ohjaajana, jolla on aivan mahtavia ja arvokkaita muistoja sekä suuri joukko ystäviä, joista on tullut todella läheisiä.

Olin työharjoittelussa keväällä 2017 Valkeakosken terveyskeskuksen päiväkeskuksessa. Tämä paikka on saanut oikeat työntekijät. He kannustivat minua todella paljon. He olivat mukavia opiskelijaa kohtaan.

Kesäkuussa 2017 koin sen, mistä meinasi tulla ilon kyyneleet. Olin rippileirillä ohjaajana. En voinut uskoa ensiksi sitä todeksi. Tästä leiristä tuli minulle paras rippileiri, jolla olen ollut isosena tai ohjaajana. Tämä oli kuitenkin neljäs rippileiri, jolla olin töissä.

Kesällä 2017 lähdin vielä mukaan Suomen Punaisen Ristin toimintaan. Liityin jäseneksi tähän mahtavaan joukkoon, joka auttaa eniten apua tarvitsevia ihmisiä ympäri maailmaa. Yksi unelmani on, että pääsen itse ulkomaille katastrofipaikalle auttamaan eniten apua tarvitsevia.

Tällä hetkellä olen oikeasti onnellinen elämääni, vaikka kiusaaminen on menneisyydessä. Mulle on annettu neuvoksi, että ”Niko, yritä päästää menneisyydestä irti”. Voin itse sanoa, että se ei ole helppoa, mutta se onnistuu, kun jaksaa uskoa itseensä ja siihen mitä haluaa elämältään. Menneisyyttään ei saa unohtaa eikä pidä unohtaa, mutta siitä on uskallettava päästää irti. Ystävät ja muut läheiset ovat sinua varten. Haluan tunnustaa, että en itse ole vielä kokonaan päässyt kiusaamisesta yli, mutta minulla on tukena perhe, sukulaiset, ystävät ja kaverit, OSKU ry, Anna Tapion koulu, Sääksmäen seurakunta, Valkeakosken uimaseura sekä TreQ ry.

Kiusaaminen on edelleen menneisyydessäni.

Uskalla olla oma itsesi ja uskalla puhua perheellesi tai ystävillesi. Jokaisella on joku jolle puhua. Toivon, että kirjoitus auttaa kiusattuja jatkamaan elämäänsä sekä että kiusatut eivät koskaan ole yksin, vaikka se välillä siltä tuntuisi. Jos haluat lähteä johonkin mukaan, se saattaa auttaa sinua positiivisesti. En olisi itse uskonut keväällä 2012, että istun OSKU ry:n hallituksessa v. 2017.

Minulle on sanottu peruskoulun loputtua:

” Jokainen ero on pieni kuolema, on joku jossain sanonut. Siltä se ehkä tuntuu, mutta ei ole uuden alkua ilman, että jotakin päättyy. ”

Tämä lause on sanottu sen takia, että olin todella surullinen Anna Tapion koulun loppumiseen, mutta voin sanoa, että pitää juuri paikkansa.

Uskokaa unelmiinne ja antakaa toivon elää. ”Kysyvä ei tieltä eksy, joten asenne ratkaisee, autetaan ja muututaan yhdessä.”

Haluan kiittää seuraavia ihmisiä ja tahoja:

Perhe ja suku
Ystävät ja kaverit
Anna Tapion koulu
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
TreQ ry
Sääksmäen seurakunta
Valkeakosken uimaseura
KVPS Tukena Oy
Suomen Punainen Risti
Valkeakosken terveyskeskuksen päiväkeskus
Muita läheisiä ja tärkeitä ihmisiä

Teksti: Niko Suokas
Kirjoittaja on OSKUn hallituksen jäsen.

Legendaarinen OsCruise 2017 -risteily on taas täällä!

OsCruise 2017 -risteily 30.11.2017

Parhaat tyypit. Huikeaa ohjelmaa. Unohtumattomat bileet. Se tulee taas: legendaarinen, ainoa oikea amisristeily OsCruise! OsCruise 2017 tarjoaa tajunnanräjäyttävää ohjelmaa ja amismeininkiä laivan täydeltä! Kerää kaverit kasaan ja hypätkää mukaan. 

OsCruisen ikäraja on 16 vuotta, mutta alle 18-vuotiaat tarvitsevat risteilylle 25 vuotta täyttäneen valvojan. Yksi valvoja voi ottaa vastuulleen enintään kymmenen alaikäistä. Laiva lähtee Helsingin Länsisatamasta to 30.11.2016 klo 18.30. Passi tulee olla matkalla mukana.

Varaathan ripeästi oman paikkasi täältä, sillä laivassa on hyttejä rajallinen määrä!
Hinta alk. 11 e / hlö neljän hengen C-luokan hytissä, sisältäen risteilyn ja ohjelman.

Nähdään OsCruisella!

 

OSKU ry:n uusi pääsihteeri on Juuso Luomala

TIEDOTE
5.9.2017

Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry:n uudeksi pääsihteeriksi on valittu Juuso Luomala. 27-vuotias Luomala on koulutukseltaan sosionomi (AMK) ja suuntautunut opinnoissaan sosiaalipedagogiseen kasvatukseen.

Luomalalla on monipuolista kokemusta erilaisista järjestöistä. Viimeisimpänä hän on työskennellyt koulutussuunnittelijana Suomen Partiolaisilla, jossa hän on vastannut kuluneen vuoden ajan partiolaisten ja Sitran #kovaaosaamista-yhteistyöhankkeesta. Aiemmin hän on toiminut esimerkiksi Leirikesä ry:n leiritoiminnan johtajana sekä nuoriso-ohjaajana Helsingin kaupungilla.

Luottamushenkilönä Luomala on vaikuttanut muun muassa Suomen Lukiolaisten Liitossa sekä Metropolian toimielimissä. Siirtymistä ammatillisten opiskelijoiden valtakunnallisen järjestön perämieheksi hän odottaa innolla.

– OSKU tekee upeaa, vaikuttavaa ja aidosti jäsenistönsä näköistä toimintaa. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä suuressa muutoksessa oleva toimintaympäristö tarjoaa samalla sekä haasteellisen että motivoivan työkentän. Olen innoissani, että pääsen pian paiskimaan hommia amisten hyväksi yhdessä OSKUn luottamushenkilöiden, aktiivien, työntekijöiden ja sidosryhmien kanssa, Luomala sanoo.

OSKU ry:n puheenjohtaja Eini Järvi kertoo, että Luomala vakuutti valintaprosessissa erityisesti haastattelutilanteessa. Hän osoitti motivoituneisuutensa selkeällä esiintymisellään sekä kattavalla asiantuntemuksellaan.

– Odotamme jo innolla Juusoa toimistolle! Uskomme, että hän tuo OSKUun mukanaan hyvää henkeä ja kovaa osaamista, Järvi iloitsee.

Luomala aloittaa tehtävässään 18.9. Hän valikoitui pääsihteeriksi kovatasoisesta hakijajoukosta kolmivaiheisen hakuprosessin päätteeksi.

Lisätietoja:

Juuso Luomala
pääsihteeri, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry (18.9.2017 alkaen)
040 745 9182

Eini Järvi
puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry
044 977 6356
eini.jarvi(at)osku.info

kuva: Eeva Helle

OSKU-opiskelijakortti on nyt AMIS-opiskelijakortti


Ammattiin opiskelevien valtakunnallisen opiskelijajärjestön, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n opiskelijakortti on uudistunut. Aiemmin OSKU-opiskelijakorttina tunnettu kortti sai kesän aikana uuden ulkoasun ja tunnetaan nyt nimellä AMIS-opiskelijakortti.

Kortin ulkoasun ja nimen muutos ei vaikuta millään tavalla kortin hyödyntämiseen. OSKU ry:n jäsenyyden ja samalla AMIS-opiskelijakortin hinta on jatkossakin 16 euroa lukuvuodessa. Myös kortilla saatavat jäsenedut ovat samat kuin ennenkin. AMIS-opiskelijakortilla saa alennusta muun muassa VR:n ja Matkahuollon matkalipuista, ST1:n polttoaineesta ja Fortumin sähkösopimuksista.

Pääkaupunkiseudulla AMIS-opiskelijakortti on ainoa ammattiin opiskelevien opiskelijakortti, jonka näyttämällä saa automaattisesti opiskelija-alennuksen HSL:n matkakortilleen. AMIS-opiskelijakortti on OSKU-opiskelijakortin tavoin myös kansainvälinen EYCA-nuorisokortti, jolla saa etuja ympäri Euroopan.

OSKUn uudet jäsenet saavat automaattisesti kortin uudella ulkoasulla ja nimellä. Mikäli vanhanmallisen korttinsa haluaa päivittää uuteen ulkoasuun, löytyvät lisätiedot osoitteesta www.osku.info/opiskelijakortti. Uuden lukuvuositarran voi halutessaan tilata myös vanhanmalliseen opiskelijakorttiin. Opiskelijaedut ovat samat molemmilla korteilla.

– Siirtymävaiheessa vanhat siniset ja vihreät OSKU-opiskelijakortit pysyvät siis edelleen käytössä uuden AMIS-opiskelijakortin rinnalla, selvittää OSKU ry:n puheenjohtaja Eini Järvi.

AMIS-opiskelijakortti lanseerataan yhtä aikaa uuden AMK-opiskelijakortin kanssa, joka on suunnattu ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Kumpaakin korttia kehittävät opiskelijat itse.

– Kaiken OSKUn toiminnan ytimessä on sitoutumattomuus ja se, että amikset itse tekevät päätökset ja toiminnan. Siksi on luonnollista, että myös opiskelijakortti ja sen edut tulevat amiksilta amiksille, Järvi kertoo.

Lisätietoja:

Eini Järvi
puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
044 977 6356

Elina Hannila
toimistosihteeri, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
045 1377 507

Monella rahanpuute syynä toisen asteen opintojen keskeyttämiseen – oppimateriaalit liian kalliita ammatillisessa koulutuksessa ja lukioissa

Rahan puute on merkittävä kouluttautumisen este nuorille. Jopa neljännes toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo, että rahan puute on ollut vaikuttamassa siihen, että opinnot ovat jääneet kesken. Ilman tutkintoa ja koulutuspaikkaa olevista nuorista lähes puolet on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahan puutteen takia. Kustannuksia toisen asteen opinnoissa aiheuttavat etenkin oppimateriaalit.

Suomalaisista peräti 15 prosenttia ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 24 ikävuoteen mennessä. Osuus on  suuri etenkin pienituloisten perheiden lapsilla, mikä on ongelma köyhyyden periytymisen kannalta, sillä nimenomaan koulutus on paras sosiaalisen nousun mahdollistaja. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella vähävaraisuus on eräs selkeä syy siihen, että nuoret eivät suorita edes toisen asteen tutkintoa, johon heillä on oikeus ja joka on työllistymisen kannalta välttämätön.

“Pelastakaa Lapsille tulleiden avustuspyyntöjen kautta olemme nähneet, että toisen asteen oppimateriaalien hinta on sadoille perheille aivan liian korkea. Uskomme, että nämä yhteydenotot ovat vain jäävuoren huippu. Monelle ammatillinen koulutus tai ylioppilastutkinto on yksinkertaisesti liian kallis. Tässä tilanteessa lapsen oikeudet eivät toteudu”, kommentoi Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Alle 18-vuotiaista suomalaisista lapsista yli 100 000 kuuluu pienituloiseen perheeseen. Köyhyydellä on myös taipumus periytyä ja syrjäytymisen riskit ovat monesti kasautuvia.

Tammikuussa 2018 julkaistavan Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan heikko rahatilanne vaivaa kokonaan koulutuksen ulkopuolelle jääneitä. Opiskelijoista eniten rahapulasta kärsivät ammatillisen linjan valinneet. Rahanpuute vaikuttaa keskeyttämispäätöksiin nimenomaan ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa keskeyttäminen on muutenkin suurinta – lähes joka kolmannen keskeyttämiseen se on ainakin jonkin verran vaikuttanut.  Toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä jopa 14 prosenttia mainitsee, että rahan puutteella on ollut erittäin paljon tai melko paljon  tekemistä sen kanssa, että opinnot ovat jääneet kesken.

Nuorisobarometrin mukaan toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneista tai koulutuksessa parhaillaan olevista nuorista joka kolmas on joutunut vähävaraisuuden vuoksi karsimaan opiskeluvaihtoehtojaan, valitsemaan koulutuspaikkansa taloudellisin perustein tai viivyttämään valmistumistaan. Kokonaan vailla tutkintoa ja opiskelupaikkaa olevista nuorista lähes puolet on rahanpuutteen vuoksi joutunut karsimaan opiskeluvaihtoehtojaan tai valitsemaan koulutuspaikan taloudellisin perustein. Se, että vähempiosaisilla on muita suurempi kynnys päästä itselleen sopivaan koulutukseen, on uhka koulutukselliselle yhdenvertaisuudelle ja mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumiselle.

Toisen asteen koulutuksen oppimateriaalit kalliita, eikä ammatillisen koulutuksen oppimateriaalien hinnoista kattavaa tietoa   

Opetus peruskoulussa ja toisella asteella on maksutonta, mutta lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoilla on kuitenkin velvollisuus itse hankkia opinnoissa välttämättömät oppikirjat ja tarvikkeet. Lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen hinta on vieläkin korkeampi.

“Vähävaraisille yksinhuoltajaperheille, ja sellaisille perheille, joissa on työttömyyttä, työkyvyttömyyttä, sairauksia, konkursseja tai lomautuksia, ovat tuhansien eurojen kulut lapsen jatkaessa koulunkäyntiään yksinkertaisesti liikaa”, kommentoi Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen.

Ammatillisen oppilaitoksen opiskelija puolestaan hankkii tarvittavat alakohtaiset työvälineet, esim. kokkiveitset, parturinvälineet ja suojavaatteet. Kaksoistutkinnon suorittaminen tai opiskelu toisella paikkakunnalla nostavat kustannuksia edelleen. Ammatillisen koulutuksen todellista kustannusta ei tunnu kukaan tietävän edes suuntaa-antavasti, lisäksi erot eri ammatillisten opintolinjojen hinnoilla ovat suuria.

“Se, mikä on halvin linja ei saisi ratkaista sitä, mitä opiskelija päätyy opiskelemaan. Tämä ei aja yhteiskunnan etuja, eikä opiskelijan etua: kun opiskelijat eivät opiskele sitä mitä oikeasti haluaisivat opiskella, päätyvät he todennäköisemmin keskeyttämään opinnot”, sanoo Bicca Olin, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.

OSKU ry:n puheenjohtaja Eini Järvi kommentoi: ”Ongelma on, että ammatillisen koulutuksen hinnoista ei ole kattavasti tietoa saatavilla – moni nuori ei tiedä aloittaessaan opintojaan, kuinka paljon ne tulevat hänelle maksamaan.  On väärin, että opiskelijalle selviää vasta pikkuhiljaa opintojen edetessä, että kuinka kalliiksi tutkinnon suorittaminen tulee.”

”15-vuotias on liian nuori joutuakseen pohtimaan alojen ja oppilaitosten välillä. Tärkeintä olisi saada jokainen nuori kouluttautumaan vähintään toisen asteen tutkintoon, yhtäkään nuorta ei voi jättää syrjäytymään opintojen hintalapun takia.”, sanoo SAKKI ry:n varapuheenjohtaja Pinja Perholehto.

Lasten ja nuorten yhdenvertaisuus ei nyt koulutuksen osalta toteudu Suomessa – järjestöt tavoittelevat kansalaisaloitteella aidosti maksutonta toista astetta

Suomeakin velvoittava YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja Suomen perustuslaki edellyttävät, että peruskoulun jälkeinen koulutus on yhdenvertaisesti kaikkien ulottuvilla. Lapsen oikeuksien sopimuksen 28. artiklan mukaan valtion on edistettävä toisen asteen koulutusta ja opinto-ohjausta sekä ehkäistävä koulunkäynnin keskeyttämistä Perustuslain 16. pykälän mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä.

Laaja lapsi-, vanhempi- ja opiskelijajärjestöjen koalitio vaatii nyt, että lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuus poistetaan kaikin tarvittavin lakiuudistuksin ja toimenpitein. Mukana kampanjoimassa maksuttoman toisen asteen puolesta ovat Pelastakaa Lapset, Suomen Lukiolaisten Liitto, SAKKI, OSKU, FSS, Nuorten mielenterveysseura Yeesi, Suomen Vanhempainliitto ja Allianssi. Järjestöt avaavat syyskuussa kansalaisaloitteen, joka vaatii viranomaisilta selvitystä siitä, miten parhaiten siirryttäisiin aidosti maksuttomaan toisen asteen koulutukseen.

Koska tietoa etenkin ammatillisen koulutuksen kustannuksista on puutteellisesti, keräävät järjestöt nyt tietoa siitä, kuinka paljon toisen asteen opinnot maksavat ja siitä, miten toisen asteen maksullisuus näyttäytyy nuorten ja vanhempien elämässä.  “Loppujen lopuksi kattava selvitystyö kuuluu viranomaisille, mutta haluamme teettää oman selvityksen ihmisten kokemuksista”, sanoo  Hanna Markkula-Kivisilta.

 

Lisätietoja:

Hanna Markkula-Kivisilta, pääsihteeri, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 462 1148, Hanna.Markkula-Kivisilta@pelastakaalapset.fi

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Nuorisobarometrin tutkimustuloksiin liittyen: Sami Myllyniemi, tutkija, Nuorisobarometri, puh. 040 7151 721, sami.myllyniemi@nuorisotutkimus.fi

Pietu Heiskanen, puheenjohtaja, Suomen Lukiolaisten Liitto, puh. 050 439 4498, pietu.heiskanen@lukio.fi

Eini Järvi, puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi -OSKU ry, puh. 0449776356, eini.jarvi@osku.info

Bicca Olin, ordförande, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, puh. 0403525232, bicca.olin@skolungdom.fi

Eero Kivinen, sosiaalipoliittinen asiantuntija, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto — SAKKI ry, puh. 050 4128 949, eero.kivinen@sakkiry.fi

Eero Rämö, puheenjohtaja, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, puh. 040 539 2737, eero.ramo@alli.fi

 

OSKU ry:n oppilaitoskiertue RoadShow 2017 starttaa maanantaina 14.8.

TIEDOTE
11.8.2017

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n perinteinen, ammatillisia oppilaitoksia kiertävä RoadShow-kiertue lähtee liikkeelle maanantaina 14.8.2017 pääkaupunkiseudulta ja Turusta. Valtakunnallinen kiertue päättyy lokakuussa ja vierailee lähes 80 toimipisteessä Loviisasta Kittilään.

RoadShow toteutetaan täysin amisten omin voimin. Kiertuepäivän aikana oskulaiset opiskelijat tarjoavat ammattiin opiskeleville tietoa muun muassa työelämästä, opiskelijaeduista sekä koulutuksista ja tapahtumista. RoadShow’n tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, tukea opiskelumotivaatiota ja tarjota opiskelijoille mahdollisuus tavata amiksia ympäri Suomen.

– OSKUlle on tärkeää pystyä tapaamaan opiskelijoita sekä palvelemaan heitä maantieteellisestä sijainnista riippumatta myös pienissä yksiköissä. Kiertue tähtää amisidentiteetin nostattamiseen koko maassa, kertoo OSKU ry:n puheenjohtaja Eini Järvi.

Vuonna 2017 OSKU RoadShow’n pääyhteistyökumppaneina toimivat Ehyt ry, Jyty, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA, Nuoret Yrittäjät, Pro-opiskelijat, STTK ja SuPer. Yhteistyökumppanit näkyvät kiertueella monin tavoin, ja näin amiksille voidaan tarjota tuorein tieto yrittäjyydestä sekä työelämästä.

RoadShow’n etenemistä voi seurata Facebookissa sekä Twitterissä, Instagramissa ja Snapchatissa (@OSKU_ry) hashtagilla #OSKURoadShow. Kiertueen pysähdyspaikkoja päivitetään viikoittain myös RoadShow’n omille nettisivuille.

Lisätietoja:

Maiju Korhonen
pääsihteeri, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
0449774014

Eini Järvi
puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
044 977 6356

Jäsentiedote / syksy 2017

Uusi lukuvuosi on jälleen starttaamassa, ja OSKUn toimistolla se tietää kiireisiä aikoja. Tiedotamme pitkin syksyä jäsenyyteen ja OSKUun liittyvissä asioissa ensisijaisesti nettisivujemme kautta, mutta myös sosiaalisessa mediassa. Laitathan siis myös OSKUn Facebookin, Instagramin, Twitterin ja Snapchatin (osku_ry) seurantaasi.

Tsekkaa tästä tiedotteesta tärkeimmät ohjeet ja neuvot koskien jäsenyyttäsi ja vältä ruuhkat jäsenpalvelussa!

Opiskelijakortin voimassaolo

Opiskelijakortti on voimassa edellisen lukuvuoden (2016-2017) lukuvuositarralla 30.9.2017 asti. Poikkeuksena on HSL:n alennus pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä, joka päättyy 31.8.2017. Uudet lukuvuositarrat 2017-2018 postitetaan jäsenille jäsenmaksun suorittamisen ja opiskelijatodistuksen toimittamisen jälkeen.

Jäsenmaksun maksaminen ja lukuvuositarrat 2017-2018

Kaikille jäsenillemme on toimitettu OSKUlle ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen linkki jäsentietojen päivityslomakkeeseen opiskelijatodistuksen toimittamista varten. Tarkista että tietosi ovat lomakkeella oikein ja tee tarvittavat muutokset ennen tietojen tallentamista. Jäsenmaksun maksaminen tapahtuu saman linkin kautta, tietojen tallentamisen jälkeen. Maksu tapahtuu Paytrail-verkkomaksuyhteyden kautta. Maksaminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla, yleisimmillä maksukorteilla sekä MobilePaylla. Noudatathan maksupalvelun ohjeita ja suljet selaimen vasta kun maksu on suoritettu loppuun asti. Näin varmistat tarran nopean toimituksen ja jäsenpalvelun sujuvuuden.

Jäsenmaksun voi maksaa ja tietonsa tarkistaa myös tämän linkin kautta. Emme toimita paperisia laskuja.

Maksetun tarran voi myös noutaa toimistoltamme aukioloaikojen puitteissa. Toimistollamme ei ole maksumahdollisuutta, emmekä luovuta tarraa, mikäli sellainen on jo postitettu. Sovithan siis tarran noutamisesta etukäteen jäsenpalvelun kautta.

Opiskelijakorttien ja lukuvuositarrojen toimitusajat

Opiskelijakortti toimitetaan jäsenille noin kolmen viikon kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta ja maksusuorituksen kirjautumisesta. Kesän aikana tilatut ja maksetut kortin toimitetaan elokuun aikana.

Viivästyksiä kortin toimitukseen aiheuttavat yleisimmin puutteelliset tiedot hakemuksessa (tietoja puuttuu, opiskelijatodistus tai opiskelijakorttikuva on puutteellinen) sekä syksyn suuret tilausmäärät. Käsittelemme ensisijaisesti virheettömät tilaukset, eli täyttämällä tilauslomakkeen huolellisesti ja varmistamalla, että liitteet (kuva ja opiskelutodistus) vastaavat kriteerejä, varmistat oman korttisi nopean saapumisen.

Uudet lukuvuositarrat toimitetaan noin kahden viikon kuluessa jäsenmaksun maksamisesta ja opiskelutodistuksen toimittamisesta. Yleisin syy tarratoimituksen viivästymiseen on puutteellinen opiskelutodistus. Toimittamalla opiskelutodistuksen ja maksamalla jäsenmaksun viimeistään 16.9. varmistat, että tarra postitetaan sinulle ennen syyskuun loppua.

Postitamme tarroja ja kortteja keskitetysti kaksi kertaa viikossa. Hakemukset ja jäsenmaksut käsitellään saapumisjärjestyksessä ja niiden toimitusajat ovat aina arvioita.

Opiskelijakorttien kuvat

Kaikki opiskelijakortteihin tulevat kuvat tarkistetaan ennen korttien valmistusta. Ohjeiden vastaiset kuvat voidaan hylätä tai ne voivat aiheuttaa viivästyksiä kortin toimitukseen! Mikäli kuvasi on hylätty, se johtuu useimmin jostakin seuraavasta syystä:

  • Kuva on rajattu väärin. Kuva tulee olla rajattu hartioista ylöspäin niin, että kasvot ja pää ovat kuvassa kokonaan.
  • Kuvassa on käytetty päähinettä tai tummennettuja laseja tai hiukset kasvojen tiellä.
  • Kuvassa on muita henkilöitä.

Oikeanlainen korttikuva on suoraan edestäpäin otettu, mahdollisimman passikuvamainen opiskelijakorttikuva. Koulukuvat sekä hyvänlaatuiset itse otetut kuvat kelpaavat myös. Emme valitettavasti pysty muokkaamaan hakemukseen liitettyjä kuvia mitenkään. Kuvaohjeet löydät myös osoitteesta www.osku.info/opiskelijakortti.

Opiskelutodistus

Tarkistamme opiskelutodistuksen kaikilta uusilta opiskelijakortin tilaavilta jäseniltämme sekä joka vuosi jäsenyytensä uusivilta. Emme toimita tarroja tai kortteja ennen kuin olemme vastaanottaneet hyväksytyn opiskelutodistuksen.

Opiskelutodistukseksi kelpuutamme seuraavat dokumentit:

  • kansliasta saatava virallinen opiskelutodistus (kuva todistuksesta/skannattu)
  • kuvakaappaus opiskelijaintran (Wilma/Helmi) etusivulta
  • kuvakaappaus opiskelijaintrasta saatavasta opintosuoritusotteesta, josta ilmenee arvioitu valmistumisajankohta

Todistuksessa tulee näkyä opiskelijan nimi. Peruskoulun päättötodistus tai oppilaitoksen opiskelijaksi hyväksymiskirje ei kelpaa opiskelutodistukseksi. Mikäli emme hyväksy toimittamaasi opiskelutodistusta, saat sähköpostiviestin ja ohjeet oikeanlaisen todistuksen toimittamiseksi.

Jäsenpalvelu

Jäsenpalvelumme auttaa sinua kaikissa OSKUun, opiskelijakorttiin ja jäsenyyteen liittyvissä asioissa. Saamme varsinkin syksyisin päivittäin useita kymmeniä yhteydenottoja ja pyrimme vastaamaan niihin mahdollisimman nopeasti. Vastaamme ensisijaisesti mahdollisiin ongelmatilanteisiin ja huomattavasti viivästyneisiin toimituksiin liittyviin kysymyksiin. Emme valitettavasti pysty vastaamaan yksittäisiin korttitilauksien toimitusaikoja koskeviin kyselyihin, mikäli kyse on normaalin 3-4 viikon toimitusajan sisälle osuvista tilauksista.

Vastaamme viesteihin saapumisjärjestyksessä jäsenpalvelun aukioloaikojen puitteissa.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse ja pyydämme ilmoittamaan viestissä ainakin oman nimen, sekä selkeästi sen mitä asiasi koskee. Kiireellisissä tapauksissa voit ottaa yhteyttä jäsenpalveluumme myös puhelimitse jäsenpalvelun aukioloaikoina.

OSKUn jäsenpalvelun tavoitat maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-14 sähköpostitse (osku@osku.info), puhelimitse (045 137 7507) ja Facebookin yksityisviestillä (www.facebook.com/amisosku).

Tsemppiä syksyyn toivottaen,

OSKUn toimiston porukka