AMIS 2018 –tutkimus keräsi yli 4 600 vastaajaa

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n viidettä kertaa toteuttamaan AMIS-kyselyyn vastasi yli 4 600 ammattiin opiskelevaa. AMIS-tutkimuksessa kerätään ajankohtaista tietoa ammattiin opiskelevien arjesta, elämäntilanteesta, opinnoista ja tulevaisuuden näkymistä. Ajankohtaisena aihepiirinä tutkimuksessa käsitellään tänä vuonna ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanoa opiskelijoiden kokemana. Yhteenveto tutkimuksen tuloksista julkaistaan syksyllä 2018. Tutkimus toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin matkalahjakortti, kaksi Verkkokauppa.comin lahjakorttia, kaksi Netflix-lahjakorttia sekä kaksi Finnkinon leffalippupakettia. Lisäksi OSKU ry:n yhteistyökumppanin Bilendin hallinnoimaan kuluttajapaneeliin liittyneiden kesken arvottiin viisi superlahjakorttia. Arvonnan voittajiin on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti. Onnittelut voittajille!

OSKU ja Bilendi kiittävät kaikkia vastaajia!

Lisätietoja:
Inkeri Halme
Projektikoordinaattori, AMIS 2018 –tutkimus
inkeri.halme(at)osku.info

Onnellisten amisten puolesta – OSKU ry:n hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023

TIEDOTE 20.6.2018

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n hallitusohjelmatavoitteet vuosille 2019-2023 on nyt julkaistu.

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry on koonnut yhteen seitsemän tavoitetta, joilla parannetaan ammattiin opiskelevien asemaa niin opiskeluaikana kuin laajemminkin suomalaisessa yhteiskunnassa. OSKU ry on puhunut amisten hyvän elämän ja toimivan arjen puolesta jo 17 vuotta. Näidenkin tavoitteiden kirjoittamiseen ja työstämiseen on osallistunut suuri joukko ammattiin opiskelevia ympäri Suomen.

Ammatillinen koulutus on parhaillaan historiansa suurimpien uudistusten ja uudenlaisten toimintatapojen keskellä. Ammatillisen koulutuksen uudistuminen on antanut ja antaa mahdollisuuden tehdä asioita uudella ja innovatiivisellakin tavalla. Esimerkiksi joustavuuden lisääminen opiskeluun, yksilöllisemmät opintopolut ja entisestään lisääntyvä työelämäyhteys laadukkaasti toteutettuna lisäävät myös opiskelijoiden opiskelumotivaatiota.

Kuitenkin paljon kehitettävää vielä riittää. Olemme tilanteessa, jossa ammatillisen koulutuksen rahoitus on voimakkaasti pienentynyt, mikä asettaa haasteita laadukkaan ja opiskelijalähtöisen koulutuksen toteuttamiselle oppilaitos- ja koulutustyöpaikkatasolla. Samoin taloudelliset esteet kaventavat tällä hetkellä nuoren mahdollisuuksia päättää opiskelualastaan ja -paikastaan. Erilaiset amisten hyvinvointiin liittyvät tekijät kaipaavat myös huomiota.

Keskeisimmät tavoitteemme tulevaan hallitusohjelmaan ovat:

 •  Ammatillisen koulutuksen rahoitus on turvattava.
 • Toisen asteen koulutuksesta on tehtävä aidosti maksutonta.
 • Asuntoloita, opiskelija-asuntoja ja julkista liikennettä on kehitettävä vastaamaan nykyistä paremmin ammattiin opiskelevien tarpeita.
 • Koulumatkatukea on joustavoitettava.
 • Opiskeluterveydenhuolto on saatava suositusten mukaiseksi.
 • Oppivelvollisuutta ei tule ulottaa toiselle asteelle.
 • Yhteiskunnallisten taitojen harjoittelua on lisättävä ammatillisessa koulutuksessa.

On välttämätöntä, että ammatillisen koulutuksen ja ammattiin opiskelevien aseman kehittäminen huomioidaan tulevissa päätöksissä ja vuosien 2019-2023 hallitusohjelmassa. OSKUn hallitusohjelmatavoitteissa on keskitytty juuri niihin asioihin, joiden avulla ammatillisesta koulutuksesta ja amisten arjesta tehdään entistä parempi.

Tutustu kokonaisuudessaan:
Onnellisten amisten puolesta – Hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023.

Lisätietoja:

 • puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, emmi.pentikainen(at)osku.info, 044 977 6356
 • pääsihteeri Juuso Luomala, juuso.luomala(at)osku.info, 044 977 4014

Jäsenpalvelutiedote: OSKUn toimisto kesälomalla

OSKUn toimisto siirtyy kesälomalle 21.6. ja palaa virkistäytyneenä työn pariin 31.7. Kesälomat ja lukukauden vaihdos vaikuttavat myös jäsenpalveluiden aukioloihin sekä opiskelijakorttien ja lukuvuositarrojen toimituksiin.

Opiskelijakortit

Juhannukseen mennessä tilatut ja maksetut AMIS-opiskelijakortit toimitetaan mahdollisimman pian ja ne ovat voimassa 30.9.2018 asti. Huomioithan, että HSL hyväksyy edellisen lukuvuoden lukuvuositarran 31.8.2018 asti.

1.7. alkaen tilatut opiskelijakortit toimitetaan tulevan lukuvuoden 2018-2019 lukuvuositarralla. Opiskelijakortteja voi tilata koko heinäkuun ajan ja niiden postitus aloitetaan elokuussa. Huomioithan, että hyväksymiskirje ei kelpaa opiskelutodistukseksi. Tarvitset opiskelijakorttia tilatessasi virallisen opiskelutodistuksen, jonka saat esimerkiksi oppilaitoksen kansliasta tai opintotoimistosta, kun olet ottanut vastaan opiskelupaikan.

Lukuvuositarrat

Lukuvuoden 2017-2018 lukuvuositarrat ovat voimassa 30.9.2018 (HSL:llä 31.8.2018) asti, eli mikäli olet jo OSKUn jäsen, voit rauhassa käyttää korttiasi vielä pitkälle syksyyn. Muistutamme jäseniämme sähköpostitse lukuvuositarrojen uusimisesta elokuun alussa. Uuden lukuvuositarran voit tilata sähköpostiisi elokuun alkupuolella kilahtavien ohjeiden avulla.

Lukuvuositarrat toimitetaan maksusuorituksen ja opiskelutodistuksen päivittämisen jälkeen. Tarrojen toimitusaika on noin kaksi (2) viikkoa maksusuorituksesta ja opiskelutodistuksen toimittamisesta, mutta syksyn ruuhka-aikana toimitusaika saattaa olla hetkellisesti pidempi Huomioithan, että lukuvuositarrojen postitus alkaa vasta elokuussa. Tiedotamme tarkempia ohjeita nettisivuillamme kesälomien jälkeen.

OSKUn jäsenpalvelun aukiolo heinäkuussa 2018

Jäsenpalvelumme on kokonaan suljettuna 22.6.-8.7. Heinäkuussa 9.7. alkaen jäsenpalvelumme palvelee jäsenasioissa sähköpostitse ja puhelimitse maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-14.

Lyhyesti

 • OSKUn toimisto on pääasiassa lomalla 22.6.-31.7.
 • Jäsenpalvelumme palvelee kuitenkin heinäkuussa 9.7. alkaen jäsenasioissa sähköpostitse ja puhelimitse maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-14.
 • 1.7. alkaen tilatut opiskelijakortit toimitetaan elokuussa
 • Lukuvuoden 2017-2018 lukuvuositarra on voimassa 30.9.2018 asti ja lähetämme jäsenillemme ohjeet jäsenyyden uusimiseen sähköpostitse elokuun alussa


OSKU toivottaa jäsenilleen aurinkoista kesää ja hauskoja lomapäiviä!

Joni Rönkkö Stadin ammattiopistosta on vuoden amistähti

TIEDOTE 5.6.2018

Joni Rönkkö Stadin ammattiopistosta palkittiin tänään valtakunnallisella AMIS-stipendillä. Rönkkö palkittiin Vuoden amistähtenä.

Stipendit jakaa valtakunnallinen ammattiin opiskelevien opiskelijajärjestö Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry. AMIS-stipendejä myönnetään kolmessa kategoriassa toiminnassaan erityisesti ansioituneille ammatillisille opiskelijoille ja opiskelijakunnille. Stipendit ovat arvoltaan 250 euroa.

– Vuoden amistähtenä palkitaan opiskelija, joka on esimerkillinen yhteisöllisyyden edistäjä ja yhteishengen nostattaja, omaa tervettä ammattiylpeyttä ja on aktiivinen monella osa-alueella sekä omassa oppilaitoksessaan että vapaa-ajalla. Kaikki nämä kuvaukset istuvat erinomaisesti Rönkköön, minkä johdosta meillä on ilo palkita hänet AMIS-stipendillä, iloitsee OSKU ry:n puheenjohtaja Emmi Pentikäinen.

Rönkkö on ensimmäisen vuoden media-alan opiskelija, joka toimii sekä toimipaikkakohtaisen opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana että Stadin ammattiopiston opiskelijayhdistys STAO ry:n puheenjohtajana. Opintojensa ohella Rönkkö toimii yrittäjänä. Rönkköä kuvaillaan väsymättömäksi ja idearikkaaksi yhteisön kehittäjäksi tiimipelaajaksi ja tsemppariksi, joka käy hedelmällistä dialogia oppilaitoksen johdon ja sidosryhmien kanssa ja on loistava verkostoituja.

– Rönkkö on osoittanut monipuolista aktiivisuutta Stadin ammattiopiston opiskelijakuntatoiminnassa sekä koko oppilaitoksen yhteisöllisyyden kehittämisessä. Hän on todellinen amistähti monella tapaa, Pentikäinen kertoo.

AMIS-stipendi jaettiin Rönkölle Stadin ammattiopiston järjestämässä juhlatilaisuudessa tänään. Jo kolmatta kertaa jaettavien AMIS-stipendien saajia sai ehdottaa kuka tahansa oppilaitosyhteisöön kuuluva. Stipendien saajat valitsi Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n liittohallitus.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, 044 977 6356, emmi.pentikainen(at)osku.info

Vuoden opiskelijakunnan AMIS-stipendi Ouluun: Oulun Ammatilliset Opiskelijat Otto ry jatkanut esimerkillistä amistoimintaa!

TIEDOTE 1.6.2018

Oulun seudun ammattiopistossa (OSAO) toimiva Oulun Ammatilliset Opiskelijat Otto ry palkittiin tänään valtakunnallisella AMIS-stipendillä. Otto ry palkittiin Vuoden opiskelijakuntana.

Stipendit jakaa valtakunnallinen ammattiin opiskelevien opiskelijajärjestö Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry. AMIS-stipendejä myönnetään kolmessa kategoriassa toiminnassaan erityisesti ansioituneille ammatillisille opiskelijoille ja opiskelijakunnille. Stipendit ovat arvoltaan 250 euroa.

– Vuoden opiskelijakuntana palkitaan opiskelijakunta, joka on lukuvuoden aikana osoittanut aktiivisuutta ja osallistavaa otetta oppilaitoksen kehittämisessä, edistänyt opiskelijoiden viihtyvyyttä tai muutoin isoin harppauksin kehittänyt toimintaansa. Otto ry on jatkanut erittäin esimerkillistä opiskelijakuntatoimintaa, minkä johdosta meillä on ilo palkita Otto ry jo toistamiseen, iloitsee OSKU ry:n puheenjohtaja Emmi Pentikäinen.

Otto ry on määrätietoisesti jatkanut oman yksikkönsä opiskelijoiden monipuolista palvelemista muun muassa järjestämällä erilaisia tempauksia, tapahtumia sekä pyörittämällä opiskelijaystävällistä kahviota. Otto ry ei ole tyytynyt vain kangistumaan tuttuihin kaavoihinsa, vaan on kuluneen lukuvuoden aikana kehittänyt rohkeasti toimintaansa myös aiemmista virheistä oppia ottamalla. Otto ry on myös tehnyt uudenlaisia avauksia muun muassa kiusaamisen vastaisilla paneelikeskusteluilla.

– Otto ry:n toiminnassa näkyy selkeästi tavoite parantaa opiskelijoiden viihtyvyyttä yksikössä ja sen myötä nostattaa opiskelijoiden opiskelumotivaatiota ja yhteishenkeä, kertoo OSKU ry:n puheenjohtaja Emmi Pentikäinen.

AMIS-stipendi jaettiin opiskelijakunnalle OSAO:n kevätjuhlassa tänään. Jo kolmatta kertaa jaettavien AMIS-stipendien saajia sai ehdottaa kuka tahansa oppilaitosyhteisöön kuuluva. Stipendien saajat valitsi Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n liittohallitus.

Valokuvassa Otto ry:n hallituksen edustajat Iivari Korkala ja Miili Nykänen vastaanottivat Vuoden opiskelijakunta -stipendin. Stipendin luovutti OSKU ry:n liittohallituksen edustaja Jade Tähtinen.
(Kuva: Jari Viitasalo)

Lisätietoja:
– puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, 044 977 6356, emmi.pentikainen(at)osku.info

Opiskelijakuntatoimintaa amiksessa

Mä oon Iivari Korkala, 17 vuotias pojan pyllerö Oulusta. Opiskelen OSAO Kaukovainion Palvelut -yksikössä toista vuotta tieto- ja viestintätekniikkaa. Tällä kertaa ois mun vuoro kertoo oma stoori teille ja aiheeksi valitsin opiskelijakuntatoiminnan, koska sitä kautta oon vaikuttamisen aloittanut ja se on lähellä sydäntä.

 

Omassa yksikössäni toimii ”Oulun Ammatilliset Opiskelijat – Otto ry” niminen opiskelijakunta. Kun syksyllä 2016 aloitin amiksen, mulla ei ollut vielä mitään hajua, että mitä edes tarkoittaa opiskelijakunta. Sit joskus ryhmäytymispäivänä Otto ry:n rastilla sain kuulla, että ne järjestää parin kuukauden päästä mäkiviinonlopun Rukalle ja että ne etsii myös uutta porukkaa mukaan toimintaan. Fiksuna poikana hain sitten mukaan ihan vaan siksi, että pääsisin varmasti Rukalle! Tässä vaiheessa en vielä edes tiennyt että opiskelijakunnan hallituksen jäsenenä mulle kuuluu paljon enemmän vastuuta ja duunia, kuin vaan Rukalla seikkailu. Mut jotenki aloin sit kuitenki tykkäämään siitä toiminnasta ja sille tielle oon vielä toistaiseksi jäänyt!

 

Myöhemmin vuoden 2016 syksyllä lähdettiin Otto ry:n porukalla kohti Turkua Osku ry:n 15. sääntömääräiseen liittokokoukseen. Siellä kuulin ekaa kertaa Oskusta ja koko sen järjestön toiminta oli mulle ihan uus maailma. Pääsinkin sit vuoden 2017 alussa mukaan Oskun tapahtumatiimiin ja sitä kautta kiertämään amiksia koskevia valtakunnallisia tapahtumia ympäri Suomea. Tykästyin siihen niin paljon, että päätin vielä sen vuoden lopulla hakea Oskun hallitukseen ja pääsin sinnekkin!

 

Melkein kahden vuoden opiskelijakuntatoiminnan jälkeen voin todeta, että omasta mielestä siisteintä on ehdottomasti ollut erilaisten tapahtumien suunnittelu ja järjestäminen. Eniten niissä viehättää se, että ollaan saatu toteuttaa ne alusta loppuun juuri niin kuin ollaan sunniteltu. Esimerkiksi viime syksynä päätettiin, että halutaan järkätä taas opiskelijoille mäkiviikonloppu Rukalle ja sehän me tehtiin! Näin ilmaistuna se kuulostaa tosi helpolta, mutta oikeasti vaatii kyllä aika paljon duunia. Ollaan myös toteutettu tapahtumia jotka ei oo aina ollut mitään läpihuutojuttuja, mutta toisaalta ilman niitä virheitä ja epäonnistumisia ei oltais pystytty kehittymään ja järjestämään onnistuneita tapahtumia. Nyrkkisääntönä itselläni oon pitäny sen, että aina on jotain pientä parannettavaa, mutta ei saa olla liian pikkutarkka!

 

Oskun kautta oon myös päätynyt aina välillä eri puolelle Suomea milloin mihinkin tapahtumaan, muun muassa kahtena vuotena OsCon -opiskelijakuntapäiville kouluttautumaan. Siellä jälleen kerran on tullut vastaan mahtavia amiksia ympäri Suomen ja on ollut ihan sairaan kivaa tutustua uuteen porukkaan! Koulutukset mitä oon saanu on auttanu mua opiskelijatoiminnassa järjestämään entistä parempia tapahtumia, mutta myös monessa muussa asiassa niistä on ollut hyötyä. Ne ovat auttaneet parantamaan ryhmähenkeä, jonka itse koen todella tärkeäksi opiskelijakunnassa, laatimaan erilaisia asiakirjoja liittyen rekisteröityyn yhdistykseen, oon saanut jopa opintopisteitä kyseisistä tapahtumista. Ja 2017 OsConeilla Otto ry:n porukalla voitettiin jopa OsCup -olympialaiset ja palkinnoksi siitä saatiin komea pysti mukaan. Kaikki tällainen mukava sivutoiminta motivoi koko ajan tekemään tätä yhä enemmän ja aina on mukava lähteä tapahtumiin kun alussa jo tietää, että tulee hyvä reissu!

 

Kaikkien näiden koulutuksien ja tukimateriaalien avulla sekä huippu porukan kans saatiin 2016-2017 kaudella järjestettyä niin siistejä ja onnistuneita tapahtumia sekä muuta toimintaa, että Osku ry nimitti meidät vuoden opiskelijakunnaksi ja luovutti meille sekä stipendin, että kunniakirjan muistoksi siitä!

 

Jos sulle tulee joskus tilaisuus lähteä vaikuttamaan tai harrastamaan aktiivitoimintaa jossain liitossa, niin kannattaa ehdottomasti lähtee mukaan! Opiskelijakuntatoiminta on avannu mulle ovia moneen suuntaan ja sellaisiinkin paikkoihin mihin en ois ikinä uskonut tavallisen amiksen pääsevän. Oon esimerkiksi päässyt järjestämään omalla porukalla suunniteltuja tapahtumia, kiertämään Suomea ihan Helsingistä Kittilään, saanut aivan huikeaa kokemusta, josta on mulle varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa sekä viimeisimpänä ja tärkeimpänä, tavannut tuhansia ihmisiä eri puolella Suomea, joista osa on mulle nykyään tosi tärkeitä ja läheisiä!

OTTO ry:n Miili, Oskar ja Iivari OsConeilla kisaamassa toistamiseen OsCupissa pokaalista!

Järjestöt vastustavat nuorten työsuhdeturvan heikentämistä

KANNANOTTO 29.5.2018

Hallitus on sopinut vuosien 2019–2022 julkisen talouden suunnitelmassaan 11. huhtikuuta, että se ryhtyy valmistelemaan työsopimuslain muutosta, jolla ”helpotettaisiin nuorten työttömien työllistämistä”. Sen myötä työnantaja saisi tehdä vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen, alle 30-vuotiaan ”nuoren” kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä.

Määräaikaisten työsopimusten määrän kasvattaminen lisää työelämän turvattomuutta sekä repaleisuutta. On kohtuutonta asettaa työuransa alussa olevat nuoret asemaan, jossa heiltä viedään aito mahdollisuus suunnitella tulevaisuuttaan, talouttaan ja mahdollisen perheen perustamista. Määräaikaisuuksien lisääminen kohdistuu erityisen raskaasti nuoriin naisiin, joiden työmarkkina-asemaa tulisi pikaisesti parantaa tasa-arvoisemmalla politiikalla. Toteutuessaan hallituksen suunnittelema lainmuutos vaikeuttaisi nuorten naisten pääsyä vakaisiin työsuhteisiin ja lisäisi entisestään sukupuolien palkkaeroja.

Alle 30-vuotiaisiin kohdistettava työsopimuslain heikennys on ongelmallinen myös ikäsyrjinnän näkökulmasta ja vastoin perustuslain turvaamaa oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun. On vaikea ymmärtää hallituksen päämääriä, kun tiedossa ovat työ- ja elinkeinoministeriön oman vuoden 2017 työolobarometrin tulokset, joiden mukaan kaikista yleisintä on määräaikaisiin kohdistuva eriarvoinen kohtelu tai syrjintä. Jopa 13 prosenttia palkansaajista sanoi vuonna 2017, että sitä esiintyy omassa organisaatiossa. Myös kouluttautuminen on barometrin mukaan määräaikaisissa työsuhteissa selvästi harvinaisempaa kuin toistaiseksi voimassa olevissa.

Allekirjoittaneet palkansaaja-, nuoriso-, opiskelija-, nais- ja perhejärjestöt vastustavat suunniteltua lakimuutosta ja vetoavat hallitukseen sen poisvetämiseksi valmistelusta.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Akava ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry
Akavan opiskelijat
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS fr
Naisasialiitto Unioni ry
RKP-nuoret
Sosialidemokraattiset Naiset
Sosialidemokraattiset Nuoret Ry
Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK ry
Suomalainen Naisliitto ry
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry
Suomen Lukiolaisten Liitto
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry
Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry
Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys TATSI ry
Vasemmistonuoret ry
Vihreät Naiset ry
Vihreät nuoret
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Lisätietoja:
puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry,
puh. 044 977 6356, emmi.pentikainen(at)osku.info